loading
Igiena orală a copilului începe înainte de apariția dinților! Imediat după naștere, gura copilului începe să fie colonizată de bacterii – bune și rele, cele rele fiind responsabile de producerea cariei dentare. Misiunea fiecăruia dintre noi este de a le opri înmulțirea prin întreruperea rezervei lor de combustibil – adică prin îndepărtarea resturilor alimentare de pe dinți și gingii. Igiena orală a sugarului se realizează cu tifon umed sau cu periuțe speciale, după fiecare masă!
Apariția primului dinte = prima vizită la medicul dentist pedodont! În cadrul primei vizite, dentistul vă va furniza toate informațiile necesare pentru a realiza corect și ușor igienizarea orală a celui mic. Responsabilitatea si perseverenta parintilor în asigurarea igienei orale a copiilor lor reprezintă cheia succesului în prevenirea apariției cariei dentare!
Periajul dinților se face exclusiv de către părinți până la vârsta de 3 ani! Pentru copiii foarte mici, totul este o joacă, inclusiv periajul. Prin joacă ei experimentează lumea din jur, așadar nu trebuie opriti atunci cînd se joacă cu periuta de dinti, ci dimpotrivă trebuie încurajați. Dar, retineti: copiii foarte mici nu au manualitate suficientă pentru a utiliza corect periuța de dinți, astfel încât periajul realizat de ei în joacă să fie eficient, de aceea este necesar ca părintele să efectueze periajul integral!
După vârsta de 3 ani se recomandă utilizarea periuței electrice, iar periajul se poate realiza de către copil, sub supravegherea părintelui! Vârsta de 3 ani marchează încheierea perioadei de erupție a dințior temporari (de lapte) și necesitatea unei noi vizite la medicul dentist pedodont. În cadrul acestei vizite medicul va demonstra tehnica de periaj cu ajutorul periutei electrice, atât pentru copil, cât și pentru părinte și va realiza un plan de prevenție personalizat, axat pe nevoile individuale ale pacientului.
Între 3 și 6 ani se recomandă vizite regulate la medicul dentist pedodont, de 4 ori pe an! De ce atât de des? Cariile dentare pot avea o evoluție foarte rapidă (săptămâni, luni) la dinții temporari, mult mai rapidă decât în cazul dinților permanenți. Frecvent, cariile debutează în locuri ascunse privirii (între dinți). Când devin vizibile, extinderea lor în profunzime este deja mare, iar tratamentul este unul complex. Ochiul antrenat al unui specialist poate depista aceste carii în stadiu incipient, înainte de apariția complicațiilor și a durerii.
După vârsta de 6 ani vizitele la medicul dentist pedodont se reduc la 2 pe an, ca și în cazul adulților!
Pasta de dinți și mijloacele auxiliare de igienizare (apă de gură, ață dentară) se vor alege în funcție de vârsta copilului, ținând cont de recomandarea medicului dentist pedodont!
Periuța de dinți / capătul periuței (în cazul periuței electrice) se înlocuiește odată la 3 luni! În cazul în care copilul a fost răcit sau a trecut printr-o boală virală, periuța se înlocuiește imediat după perioada de convalescență!